Képek

Képek

Oldalak

Lilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers

2011. március 3., csütörtök

Csak pár gondolat..A fiúk úgy mennek oviba már az első pillanattól, mintha mindig ide jártak volna. Eddig egy árva hiszti, nyafogás nem hagyta el a szájukat. Szépen megértik, hogy egy dolgot vihetünk csak, nem az egész szobát és ha lehet az is férjen bele a kabát zsebébe. Rohannak le a villamoshoz (imádják). Ma autóval mentem értük és reklamálták, hogy akkor mi lesz a vilivel?
Mikor kijöttünk az ovi kapuján már a játszótéren kergetőzött két japán kisgyerek. A kisfiú anyukájával múltkor a villamoson megismerkedtem. Csatlakoztunk hozzájuk, a gyerkőcök vígan eljátszottak, mi pedig próbáltunk kommunikálni. Kiderült, hogy egy kupacon lakunk és hogy szeretnének elutazni Magyarországra. Még útikönyvük is van és minden vágyuk, hogy a kivilágított várost lássák, ja és egyenek egy jó gulyást. Felajánlottam, hogy egyszer nagyon szívesen főzök nekik. Kaptam az alkalmon és megkérdeztem, hogy állnak a sushi készítéssel. Szoktak csinálni, de nem gyakran (ezt meg majd én tanulom meg!). Ajánlottak egy állítólag fantasztikus japán éttermet is.
A fiúkat abszolút nem zavarja, hogy egyenlőre csak magyarul karattyolnak. Sőt Angela mesélte, hogy Benike oda áll elé és csicsereg, csicsereg, csicsereg persze a saját nyelvén. Addig nem hagyja abba, míg a mondandója végére nem ér. Mivel Angela egy mukkot nem ért belőle csak egy laza OK-val reagál. De megjegyezte, hogyha Beni így folytatja akkor hamarosan Ő is megtanul magyarul….
Danika kevésbé beszédes, ő visszafogottabb. Sokszor csak mosolyog a háttérben. Kettejük közül most Beni a Vezér, én csak Terrorgolyónak hívom. Konkrét elképzelése és véleménye van mindenről, a „kívánságait” (parancsait) fél szavakkal közli, majd lezárja egy Ennyi és késszel. Mint egy kis diktátor. Nem bírja elviselni, ha második pl ha versenyt futnak. Inkább nekimegy Daninak, vagy lerántja a földre, de nem engedi, hogy Dani megelőzze. Az nem jut az eszébe, hogy gyorsítson, versenyezzen! Próbálom tanítani, de egyenlőre fafejű!!
A cseh nyelvben az a jó, hogy nagyon nehéz elolvasni a szavakat, nem beszélve arról, hogy kimondani teljesen másképpen kell őket. Kész katasztrófa, ahogy pl a pékségben próbálom kibetűzni a neveket. Dolgozik itt egy kedves eladó, aki múltkor mindenféle origamit hajtogatott a fiúknak. Ma vele próbáltam közös nevezőre jutni. Én mondtam félig angolul és mutattam-makogtam (próbáltam kiolvasni az elnevezéseket) csehül. Ő mindenre azt felelte ja, ja, ja alles? kérdeztem tőle esetleg beszél németül? Sajnos nem. Erre Ő megkérdezte, hogy Én beszélek e franciául? Mondtam, hogy un peu (egy kicsit). Azóta franciául próbál hozzám szólni. Úgy tűnik sajnos nincs igazán közös nyelvünk…..
Ma nagyon ügyes voltam. Főztem, mostam, takarítottam. Behoztam picit a lemaradást. A legnagyobb falatot, a fiúk szobáját holnapra hagytam. Ez az igazi kihívás! A hétvégén saját maguk raktak rendet, ami azt jelentette, hogy a játékokat két kupacba pakolták. Van egy Dani halom és egy Beni halom. Mivel minden este elalvás előtt „olvasnak” az ágyukban, már az összes könyv szana-szét hever. Holnap szépen visszarakom őket és kezdődhet minden elölről…
Ugyanilyen mókuskerék harcot vívok a WC-vel és környékével. A fiúk sportot űznek belőle, hogy ki tud messzebbről belepisilni, vagy felállnak a fellépőre és onnan céloznak (persze úszik minden). Versenyeznek, hogy ki tud beletalálni a WC csészére akasztott tisztító eredetileg utántöltésre szolgáló nyílásába. A legszebb, amikor ketten egyszerre pisilnek, persze keresztbe kasul, na akkor tuti , hogy a WC környéke nem marad szárazon.
Az azért elgondolkodtató, hogy az oviban a három számmal kisebb kagylóba mindig beletalálnak……..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése